Velkommen til Grænselandsudstillingen 2014

Igen i år udstiller næsten samtlige medlemmer af Grænselandsudstillingen, og udstillingen vises i Aabenraa, i Flensborg og tæt på København. Hver kunstner viser, hvad han/ hun lige nu er optaget af. Publikum får mulighed for at se ind i kunstnerens laboratorium. Kunstneren har som altid selv vurderet og valgt de værker, der udstilles. Det er en udstilling af fri kunst.
 
Grænselandsudstillingens kunstnere har inviteret en række interessante gæster, der giver udstillingen i 2014 sit særpræg. I år er gæsterne fra Danmark: Lise Blomberg Andersen, Jens Axel Beck, Iris Fridriksdóttir, Sophus Ejler Jepsen, Karin Lind, Anette Lynggård og Hans Pauli Olsen. Gæsterne fra Tyskland er: Claudia Bormann, Nicolas Freitag, Moritz Hasse, Elmar Jacob og Svenja Maass.
 
Grænselandsudstillingen er en kunstnerstyret udstilling, og denne udstillingsform er en vigtig spiller i den samlede vifte af udstillingsplatforme i Danmark. Kunstnerne skal ikke tage hensyn til magtfulde samlere, professionelle kuratorer og gallerister. Det er glædeligt, at kunstkritiker Lisbeth Bonde i Politiken 16.2 2014 endelig tager kunstnersammenslutningerne i forsvar og trækker udstillingsformens kvaliteter frem. “Kunstnersammenslutningerne er en historisk og unik, dansk udstillingsform, som der også bør være plads til på den danske kunstscene ved siden af de mange, ofte glimrende, professionelt kuraterede udstillinger i gallerierne, i kunsthallerne og på museerne.” www.bondesblog.com
 
De bedste kunstnerstyrede grupper er kunstfagligt professionelle. De viser måske ikke udstillinger med en rød tråd, et tema eller et samlende hele, men det ville også være kedeligt, hvis alle udstillinger var formet efter denne skabelon. Grænselandsudstillingen har i over 40 år vist kvalitetskunst af kunstnere fra grænselandet. Kunstnerne arbejder hele tiden med udstillingens form, og kritikforslag til fornyelse er velkomne. Men kunsten må godt stritte i mange retninger. Måske er det netop en af kvaliteterne.
 
Publikum inviteres til at gå på opdagelse i mangfoldigheden.
 
Bente Sonne, formand for Grænselandsudstillingen.