Grenze, Grænse, граница. 2020

31 kunstnere fra Tyskland, Danmark og Rusland går i dialog med hinanden over temaet grænser. Resultatet er en udforskning af grænser som f.eks. dødspatruljen langs den tidligere tysk-tyske grænse, den ’nye silkevej’ eller det nye ’vildsvinehegn’ mellem Tyskland og Danmark.
 
Udstillingen er da også med til at markere netop hundredeårsfejringen af genforeningen mellem Danmark og Tyskland i 1920.
 
Det er med stor glæde, at Museet Holmen præsenterer udstillingen Grenze, Grænse, граница. Udstillingen er et fælles projekt mellem den dansk-tyske kunstnersammenslutning Grænselandsudstillingen, Museumsberg Flensburg i Flensborg og Museet Holmen i Løgumkloster. Ud over medlemmerne af Grænselandsudstillingen er der også indbudt gæsteudstillere fra både Danmark, Tyskland og Rusland.
 
Vi har skabt en udstilling, hvor kunstnerne får det første ord, når det går løs på begge sider af grænsen i forbindelse med hundredeårsfejringen af folkestemningen i 1920, og dermed vedtagelsen af den nuværende grænse mellem Danmark og Tyskland.
I forbindelse med udstillingen udgives et katalog med et essay af Dr. Michael Fuhr, direktør på Museumsberg Flensburg. I dette essay udforsker Fuhr ordet ’grænse’ som sprogligt fænomen, for netop at vise os den flertydighed der er i et ord, der ellers ofte er forbundet med begrænsning. Som han skriver, støder kunsten igen og igen mod grænser, som f.eks. grænserne for ’den gode smag’, ’anstændighed’ eller ’den politiske korrekthed’, men det er vores ønske med denne udstilling, at give de besøgende en inspirerende oplevelse og mod til – tankemæssigt – ikke at lade sig begrænse af grænser.
 
Udstillingen kan ses på Museet Holmen i Løgumkloster fra d. 15. februar til d. 10. maj 2020. Der er fernisering lørdag d. 15. februar kl. 13.00, hvor udstillingen åbnes af Stephanie Lose - Regionsrådsformand i Region Syddanmark.