Forord

Af Elisabeth R. K. Hertzum, fungerende formand
 
Grænselandsudstillingen er altid en begivenhed, der ses frem til af kunstinteresserede i Sønderjylland og Sydslessvig.
 
Det er den største grupoe af anerkendte kunstnere i vores del af landet, der hvert år udstiller i Sønderjyllandshallen i Aabenraa.
 
Der er tale om en sammenslutning af kunstnere, der alle har en tilknytning til grænselandet, enten som fødte her eller bosatte her i Sønderjylland/ Sydslesvig.
 
I mere end et halvt århundrede har kunstnere fra sammenslutningen kunnet præsentere den nyeste samtidskunst for publikum i Aabenraa, hvor udstillingen er hjemmehørende, og for hele grænseregionen.
 
Der er ikke tale om en stationær gruppe, men om en gruppe kunstnere der er i konstant udvikling med tilføjelse af nye medlemmer og inviterede gæster.
 
Gæsteudstillerne bliver inviterede af kunstnerne, og der er tale om fire danske og fire tyske gæster hvert år, alle indstillede af de faste medlemmer af sammenslutningen.
 
Gæsterne i år er Sara Nielsen Bonde, Sidsel Bonde, Henning Schultz og Ragnar Stefánsson, alle inviterede af de danske kunstnere. Fra tysk side inviteres Volker Tiemann, Chili Seitz, Peter Goi og Nana Schulz.
 
Det er en gruppe gæster, hvoraf nogle er helt nye, og nogle allerede har udstillet før.
 
Bag enhver etableret gruppe ligger der jo et ønske om, og en udfordring i, fornyelse og ny inspiration. Begge grupper påvirker og supplerer hinanden gensidigt til glæde for publikum.
 
Der er stor interesse for kunst i landsdelen, og Grænselandsudstillingen støttes både af fonde, Aabenraa Kommune og private. Mange af disse er medlemmer af Kunstkredsen, som med dens ca. 350 medlemmer vidner om den brede interesse, der er i hele landsdelen for netop denne udstilling. Der skal lyde en stor tak til Kunstkredsen for støtte til udstillingen.
 
Åbningstaler i 2023 er Signe Bekker Diemann, som er formand for Aabenraa Kommunes kultur- og fritidsudvalg.
 
Ved ferniseringen vil performancekunstneren, digteren og rapperen Per Vers underholde på sønderjysk, dansk og tysk. Han skulle have optrådt sidste år, men på grund af trafikale problemer måtte han melde afbud i sidste øjeblik. Vi håber på bedre held i år. Han formidler samtidskunst på en anden måde end den ellers præsenteres på udstillingen.
 
Vi vil i år for første gang udstille på det nyrenoverede udstillingssted Mikkelberg lige syd for grænsen. Herved vil vi videreføre traditionen for at udstille på begge sider af grænsen, og på den måde opfylde vores mål om udveklsling af kunstneriske erfaringer i grænselandet.